26/3/14

Δωρεάν wi fi με...εντολή Σαμαρά

Κάνουμε πράξη την δέσμευση του πρωθυπουργού για δωρεάν wi-fi στην Ελλάδα μέσα στο 2014 , ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Μ. Χρυσοχοίδης.
Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από αύριο η πρώτη φάση του έργου.
Η δωρεάν ασύρματη πρόσβαση θα είναι εφικτή από 15.000 σημεία σε 4.000 κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους όλης της χώρας από το Νοέμβριο.
Τις πλατείες και τους δρόμους όπου θα υπάρχουν τα σημεία πρόσβασης υπέδειξαν 302 δήμοι της χώρας. Η δωρεάν σύνδεση θα έχει διάρκεια 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το
σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία. Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:

- Να έχουν απλή πρόσβαση στο Ιντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps.

- Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.

- Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του έργου, αυτός θα ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και οι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.

Στο ποσό περιλαμβάνεται το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού, του λογισμικού διαχείρισης, των υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του δικτύου αλλά και το λειτουργικό κόστος έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015.

Το έργο θα ανατεθεί σε αναδόχους, μέσω ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού, μετά δε την ολοκλήρωσή του, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου αναλαμβάνεται από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών η πρώτη φάση του έργου, το οποίο τίθεται από αύριο σε διαβούλευση, αφορά δωρεάν ασύρματη πρόσβαση σε 4.000 κλειστούς και ανοικτούς δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα. Η δεύτερη θα επεκταθεί σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού και η τρίτη φάση αφορά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πλήρης λειτουργία του δικτύου αναμένεται στο τέλος του 2014.

Για την πρώτη φάση του έργου, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 302 δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και 200 χώρους λιμένων και μαρινών. Στους δήμους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Αθηναίων, καθώς και άλλοι μεγάλοι δήμοι όπως Χαλάνδρι, Πετρούπολη, Κορωπί, Κερατσίνι- Δραπετσώνα και Πολυγύρος.

Πηγή rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου