Τι χρειαζόμαστε:
ΦΥΛΛΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
- 20 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
- 50 γρ ζάχαρης
- 1 ασπράδι μεγάλου αυγού
- 80 ml γάλα
- 18 γρ σκόνη κακάο
- 15 γρ βούτυρο
- μια πρέζα αλάτι
- μια χούφτα ψιλλοκομμένα καρύδια
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
- 270 γρ αλεύρι για ψωμί
- 30 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 8 γρ ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
- 15 γρ γάλα σε σκόνη ή 15ml γάλα εβαπορέ
- 70 γρ ζάχαρη
- 4-5 γρ αλάτι (3/4 κουταλάκι του γλυκού)
- 125 γρ φρέσκο γάλα χλιαρό
- 1 κρόκο μεγάλου αυγού
- 75 γρ χτυπημένη κρέμα γάλακτος
- λίγο γάλα για το άλειμα στο τέλος και καστανή ζάχαρη
Πώς το κάνουμε:
1) ΦΥΛΛΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ: Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη ζάχαρη και το αλεύρι στο ασπράδι μέχρι να γίνει λείο σαν κρέμα.
2) Τοποθετούμε το γάλα σε μια
κατσαρόλα και βάζουμε στη φωτιά μέχρι σιγοβράζει. Προσθέτουμε το κακάο
-σκόνη στο γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει. Προσθέτουμε το μείγμα
ασπράδιού στο μείγμα κακάο - γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά
μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει παχύ Προσθέτουμε και το βούτυρο
και ανακατεύουμε μέχρι ενσωματωθούν.Αφού κρυώσει λίγο ρίχνουμε και τα
καρύδια μας. Αφήνουμε να κρυώσει.
3) Τοποθετούμε σε μια μεμβράνη
τροφίμων και το απλώνουμε σε σχήμα τετράγωνο (περίπου 14cm x 14
εκατοστά). Διατηρούμε στο ψυγείο πριν τη χρήση.
4) ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ: Βάζουμε όλα τα υλικά
στον αρτοπαρασκευαστή. Επιλέγουμε το πρόγραμμα για ζύμες και αφήνουμε
να φουσκώσει περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μια αφράτη και μαλακή ζύμη. Αν
το κάνουμε με το χέρι, κοσκινίζουμε το αλεύρι και διαλύουμε την μαγια
στο χλιαρό γάλα, κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε την διαλυμένη
μαγιά, τον κρόκο αυγού, την ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη
,το αλάτι και ζυμώνουμε. Θέλουμε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη που να μην
κολλάει στα χέρια μας. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για
μια 1 με 2 ώρες μακριά απο ρεύματα.
5) Βγάζουμε την ζύμη και την πατάμε
λίγο. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας από
το κέντρο προς τις άκρες για να σχηματίζουμε ένα παραλληλόγραμμο
(περίπου 45 x 20cm). Bάζουμε το φύλλο σοκολάτας και αφήνουμε κενό στη
ζύμη έτσι ώστε να μην βγεί έξω η σοκολάτα.
9) Επαναλάμβανουμε το παραπάνω βήμα
εαν θέλουμε για καλύτερο αποτέλεσμα τρεις φορές, αφηνοντας το για 30
λεπτα καλυμμένο με διαφάνεια να μην ξεραθεί στο φυγείο.
10) Τέλος ανοίγουμε τη ζύμη μας πάλι
σε χοντρό φύλλο 15 εκατ x 30 εκατ. Κάνουμε μια τομή στη μέση, αφήνοντας 2
εκατ περίπου άκοπη και πλέκουμε κοτσίδα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα υλικά είναι για μικρή στενόμακρη φόρμα, αν έχετε πιο μεγάλη θα κάνετε διπλή δοση!Στις φωτογραφίες μου ξάχασα να βγάλω μια, εκει που κόβουμε την ζύμη κάθετα αφήνοντας 1-2 εκατ άκοπο και πως πλέκουμε την πλεξούδα. Αμα μαγειρεύεις με τα κορίτσακια παρέα όλο και κατι θα ξεχάσεις... Συγχωρέστεμε για την παραληψη μου,υπόσχομαι με την πρώτη ευκαιρία να το ξανακάνω και να σας ανεβασω της φωτογραφίες.
Αφήστε το φύλλο σοκολάτας να παγώσει στο ψυγείο καλά ακόμα και μισή μέρα για καλύτερο αποτέλεσμα.
Απο sintagespareas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου